Lahjakirja

Oletko antamassa lapsellesi tai läheisellesi lahjan, joka on kiinteistö, asuinhuoneiston osake tai muuta merkittävää omaisuutta? Tiesitkö, että lahjan antamiseen liittyy monia oikeudellisia kysymyksiä? Oletko tietoinen, että kiinteistön lahjoitus on julkisen kauppavahvistajan vahvistettava?

Mikä on lahja?

Lahja tarkoittaa oikeustoimea, jolla lahjoittaja siirtää vapaaehtoisesti omaisuutta vastikkeetta lahjansaajalle. Lahjanlupauslaki 31.7.1947/625 käsittelee irtaimen omaisuuden lahjaa.  Lain mukaan lahjoitus on pätevä, jos lahjoitetun omaisuuden hallinta on siirtynyt lahjansaajalle.  Lahjanlupaus on pätevä, jos se on tehty asiakirjassa, joka on luovutettu lahjansaajalle tai julkistettu. Puolisolle, lähisukulaiselle tai muulle läheiselle annetusta lahjasta on tehtävä ilmoitus maistraatille, jotta lahja ei peruuntuisi lahjanantajan konkurssissa tai ulosotossa.

Lahjoittaja voi liittää lahjaan ehtoja, jotka ovat hyvän tavan mukaisia.  Jos ehdot osoittautuvat myöhemmin kohtuuttomiksi, voidaan niitä sovitella. Lahjakirjassa voidaan esimerkiksi määrätä, että lahjansaajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta lahjoitettuun omaisuuteen.  Tässä tapauksessa tarvitaan lahjakirjaan avioliittolain 66 §:n mukaisesti kaksi esteetöntä todistajaa.

Lahjanantamiseen liittyy myös monia perintöoikeudellisia kysymyksiä. Rintaperillisen saamaa lahjaa pidetään ennakkoperintönä ellei lahjanantaja ole toisin määrännyt tai olosuhteista voida päätellä lahjanantajan tarkoittaneen, ettei kyseessä ole ennakkoperintö. Muiden kuin rintaperillisten saamat lahjat ovat ennakkoperintöjä vain jos lahjanantaja on näin määrännyt tai olosuhteista voidaan päätellä lahjanantajan tarkoittaneen, että kyseessä on ennakkoperintö.

Voiko lahja peruuntua?

Lahjoittaja voi vaatia lahjan oikeustoimilain säännösten perusteella takaisin, jos hän on esim. erehtynyt jostakin lahjaan vaikuttaneesta olennaisesta seikasta tai ei ole ollut oikeustoimikelpoinen lahjoitushetkellä. Samoin myös tilanteissa, joissa eloonjäänyt lapsettoman avioparin leski on antamalla lahjoja loukannut aikaisemmin kuolleen puolisonsa perillisten oikeuksia, voi lahjansaaja joutua palauttamaan lahjan tai sen arvon.

Lahjan antamiseen liittyykin monia eri seikkoja, joissa on hyvä turvautua asiantuntijan puoleen.

Lexlan tarjoaa:

  • kaikkiin näihin kysymyksiin selkeät ja kustannustehokkaat vastaukset
  • varmuutta ja turvaa, siitä, että lahjakirja on laadittu oikein ja on pätevä
  • jokainen lahjakirja on ammattitaitoisen asianajajan tarkistama ja hyväksymä
  • kiinteään hintaan ilman ylimääräisiä piilokuluja tai tuntilaskutuksia
  • säästät jopa 75 % (yleinen markkinahinta jopa yli 300€)
Turvaa läheisesi ja tilaa ammattilaisen laatima lahja nyt hintaan 89€